Pick-it-Easy Robot. It works.

Gepubliceerd op in Interview, Logistics of the future, Technology
3,5 minuten leestijd

Robotica en kunstmatige intelligentie zijn al lang onderdeel van ons dagelijks leven. Ook in de logistiek worden industriële robotoplossingen steeds belangrijker. De tijd is voorbij dat we robotsystemen zagen als extravagant speelgoed of te dure investeringen. En dat is maar goed ook. Want we weten – het werkt.

Pick-it-Easy Robot, onze volautomatische pickrobot, is uitgerust met kunstmatige intelligentie van AI-startup Covariant. We hebben daarmee een industriële oplossing gecreëerd die zijn weerga niet kent op de markt.

Maar hoe leert Pick-it-Easy Robot eigenlijk? Waarom zijn KNAPP en Covariant de perfecte match als het gaat om robotoplossingen die succesvol zijn in dagelijks industrieel gebruik? En de belangrijkste vraag voor ons: Hoe tevreden zijn onze klanten over de prestaties van de Pick-it-Easy Robot? Om deze vragen te beantwoorden en u mee te nemen in de spannende wereld van de kunstmatige intelligentie van de Pick-it-Easy Robot, hebben we met onze experts gesproken.

Experts geven een inkijk

Peter Puchwein, Vice President Innovation, weet het zeker: Innovatie is een enorm belangrijk onderdeel van ons bedrijfs-DNA. Hij leeft naar deze houding, ook met zijn team. Met knowhow, een grote dosis passie en fascinatie voor robotica hebben ze Pick-it-Easy Robot naar een hoger plan getild op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Wat is kunstmatige intelligentie? Hoe leert Pick-it-Easy Robot?

Kunstmatige intelligentie is als het opvoeden van een kind. U moet goede eigenschappen belonen en slechte gewoontes afleren. Kunstmatige intelligentie doet niets anders: Als de Pick-it-Easy Robot een nieuw product bij de eerste poging goed pickt, krijgt hij bonuspunten – hoe beter de keuze, hoe meer bonuspunten. Het systeem leert dus voortdurend en autonoom. Verbeteringen worden automatisch verwerkt in de basismodellen en gedistribueerd naar alle robots. Pick-it-Easy Robot leert niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn “robotbroers en -zussen”.

Peter Puchwein
Vice President Innovation, KNAPP AG

Peter Puchwein: Dus in het echte leven zou je maar één kind hoeven op te voeden en zijn broers en zussen zouden automatisch dezelfde ervaringen hebben. Als een kind een fout maakt en ervan leert, zouden zijn broers en zussen die fout niet meer maken. In de virtuele wereld hebben we toegang tot de hersenen van alle Pick-it-Easy-robots en kunnen we de inhoud daarvan bijwerken met software-updates. Dit is de toegevoegde waarde voor onze klanten: Als een robot leert, is de nieuwe kennis direct beschikbaar op alle andere robotstations.

Hoe is de samenwerking met Covariant tot stand gekomen?

Peter Puchwein: De samenwerking met Covariant kwam tot stand nadat ons team een bezoek had gebracht aan Robotics and Machine Learning op de GTC, een grote AI-conferentie in Silicon Valley. Pieter Abbeel, mede-oprichter van Covariant, gaf daar een lezing. Zowel inhoudelijk als persoonlijk zat de chemie vanaf de eerste seconde goed. Dus besloten we om samen een aantal tests te doen om de kunstmatige intelligentie van Covariant uit te dagen. De resultaten waren zeer indrukwekkend. Daarom hebben we besloten een partnership aan te gaan en onze knowhow van robot en logistiek te combineren met het AI-brain van Covariant.

Ook Ted Stinson, COO, Covariant, is enthousiast over de samenwerking:

Ted Stinson: We hadden een visie om een cognitief systeem voor robots te ontwerpen. We vroegen ons af welke mogelijkheden er zijn om dit soort kunstmatige intelligentie op de markt te brengen. Daarbij hebben we kennis gemaakt met onze partners en inmiddels goede vrienden bij KNAPP en zagen het enorme potentieel van een samenwerking. Het begon allemaal met elkaar leren kennen en het gezamenlijke project verkennen: Hoe kunnen we onze kerncompetenties en KNAPP’s knowhow combineren om innovatieve oplossingen te creëren?

Vandaag zijn we meer dan trots op onze samenwerking met KNAPP en enthousiast over het eerste product dat we samen op de markt hebben gebracht – de nieuwe generatie van de Pick-it-Easy Robot.

Ted Stinson
COO, Covariant

Ted Stinson: KNAPP heeft een ongelooflijke bijdrage geleverd aan het hedendaagse begrip van een magazijn. Welke automatiseringsmogelijkheden er in een magazijn ook zijn om lange afstanden voor medewerkers te vermijden, KNAPP heeft ze de afgelopen decennia praktisch allemaal geïmplementeerd met een schat aan ideeën en baanbrekende innovaties. Maar menselijke handbewegingen maakten tot nu toe de grenzen aan de automatisering duidelijk.

Dit is waar wij op het veld komen: Het hart van de Covariant-software is een zelflerend systeem. In een modern magazijn zijn er tienduizenden, honderdduizenden en in sommige gevallen zelfs meer dan een miljoen verschillende artikelen die bovendien regelmatig veranderen. De robot moet daarom constant leren, met de hoogst mogelijke snelheid en precisie.

Pick-it-Easy Robot in actie

We zijn er trots op dat de nieuwste generatie van de Pick-it-Easy Robot al met succes is ingezet, bijvoorbeeld bij onze klant Obeta. De Duitse elektrogroothandel in Berlijn, met 28.000 klanten en 64 vestigingen in heel Duitsland, verpakt dagelijks duizenden klantorders met behulp van de Pick-it-Easy Robot. Michael Pultke, hoofd logistiek, Obeta, geeft ons een inkijk:

Waar wordt de Pick-it-Easy Robot ingezet?

Michael Pultke: Wij picken een grote diversiteit aan producten uit de 78.000 KLT-opslaglocaties van OSR Shuttle™. Deze artikelen moeten snel en continu worden opgehaald met een grote verscheidenheid aan verpakkingen en in verschillende aantallen, en verpakt in verzendcontainers of dozen. Hier neemt Pick-it-Easy Robot de routinematige picks voor zijn rekening en ontlast daarmee de handmatige picking-werkstations. Ons doel is om onze orderpicking zo soepel en efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Wat is voor u de meerwaarde van de Pick-it-Easy Robot? 

Er zit zeker meerwaarde in het stroomlijnen en constant herzien van de magazijnprocessen. De automatisering van onze magazijnactiviteiten is een topprioriteit voor Obeta. Pick-it-Easy Robot helpt ons dit doel te bereiken.

Michael Pultke
Head of Logistics, Obeta
De nieuwste generatie Pick-it-Easy Robot succesvol ingezet bij Obeta