Food Retail

Levensmiddelen detailhandel – verfrissend anders

De eindeloze uitdaging van de levensmiddelen detailhandel

Een steeds groter wordend assortiment artikelen en een steeds wisselende verpakking vormen een grote uitdaging voor het distributienetwerk. Naast leveringen aan winkels worden ook nieuwe segmenten steeds belangrijker, zoals thuisbezorging voor e-commerce of drive through-concepten. KNAPP voldoet niet alleen aan de eisen van de levensmiddelen detailhandel qua topkwaliteit, maar richt zich ook op het optimaliseren van de gehele procesketen. Tal van klanten over de hele wereld vertrouwen op de innovatieve technologieën en oplossingen van KNAPP.

Hieronder tonen wij slechts enkele van onze verfrissende ingrediënten en recepten voor een succesvolle levensmiddelen logistiek. Wilt u meer? Neem contact met ons op via een vertegenwoordiger van KNAPP of via sales.benelux@knapp.com.

De volgende bedrijven hebben de smaak van technologie al te pakken gekregen en vertrouwen op oplossingen van KNAPP.

Rudolf Hansl, Executive Vice President | Director Food Retail Solutions

Rudolf Hansl

EXECUTIVE VICE PRESIDENT | Director Food Retail Solutions

OSR Shuttle™: Geen vervaldatum op deze technologie

De OSR Shuttle™ vormt het hart van een modern intralogistiek systeem. Als uitvinder van de shuttle-technologie heeft KNAPP vele jaren kennis en ervaring in het op maat maken van systemen voor individuele wensen en magazijnprocessen. Hoge prestaties, flexibele toegang tot alle artikelen in het systeem, verzorgde behandeling van het hele assortiment artikelen: alleen mogelijk met de OSR Shuttle™. Zelfs rauwe eieren zijn geen probleem voor het hoogwaardige opslag- en picksysteem.

Pick-it-Easy: De perfecte combinatie van ergonomie en hoge prestaties

De Pick-it-Easy-werkstations zijn perfect voor het voorbereiden van klantorders en zijn tevens de belangrijkste plaats waar mens en machine met elkaar in contact komen. Vandaag de dag wordt bij een werkstation de focus gelegd op flexibiliteit, prestaties en ergonomisch ontwerp: KiDesign. De Pick-it-Easy-werkstations bieden een uniek werkstationconcept dat deze drie factoren precies integreert. Of het nu gaat om het verzamelen van kleine hoeveelheden in orderbakken of het samenstellen van pallets of rolcontainers voor winkelbeleveringen, met Pick-it-Easy ShopPick-it-Easy Move en Pick-it-Easy Tray voldoen wij aan alle eisen van de levensmiddelen detailhandel.

Volautomatische palletisering: Een  combinatie van efficiëntie en een verzorgde behandeling

Automatisch palletiseren en orderverzamelen worden steeds belangrijker in de levensmiddelen logistiek. Hier wordt een verschil gemaakt tussen depalletiseringsprocessen waarbij laag voor laag wordt gewerkt en processen waarbij hele stapels worden gedepalletiseerd. Om een compacte, stabiele orderpallet of orderbak te bouwen, worden efficiënte stapelaars en robotsystemen gebruikt die zijn aangepast aan de respectievelijke artikelmix of de te behandelen goederen. Het resultaat: een efficiënt en verzorgd verpakkingsproces met de perfecte hoeveelheid automatisering. De gespecialiseerde software KiSoft Pack Master zorgt er niet alleen voor dat de goederen veilig naar de winkels worden getransporteerd terwijl ze een minimale ruimte innemen, maar beperkt ook het werk in de winkel tot een minimum.

KiSoft: Duidelijke toeleveringsketen

De uitgebreide, geïntegreerde logistieke software KiSoft biedt een geweldig platform voor logistieke processen. KiSoft bestrijkt de processen in de gehele toeleveringsketen, optimaliseert de processen en presenteert alles op een begrijpelijke manier aan de gebruiker in een glasheldere indeling. De intuïtief te bedienen oplossingen garanderen te allen tijde transparantie, zelfs in de complexe omgeving van de multi-channel levensmiddelendistributie. Dit brengt de logistiek naar een hoger nivieau.. Het softwarepalet omvat een uitgebreide reeks opties, van het PLC besturingssysteem tot een volledig geïntegreerd Warehouse Management System (WMS). Met meer dan 100 installaties in de levensmiddelendistributie spreekt de ervaring van KNAPP voor zich.

KNAPP heeft de speciale eisen van de levensmiddelen detailhandel, zoals het beheer van de vervaldatum, lot opvolging, diverse orderstructuren en verpakkingsniveaus, in haar systemen verwerkt om ervoor te zorgen dat al deze zaken zo goed mogelijk worden geregeld. Extra modules zoals werk- en transportplanning en end-to-end opvolgen van orders naar de klant of de winkel met Track & Trace, genereren toegevoegde waarde aan uw dagelijkse bedrijfsactiviteiten.

KiSoft Vision: Doordachte innovatie

Met KiSoft Vision stelt KNAPP nieuwe normen voor papierloos orderverzamelen. De Beeldtechnologie geeft de informatie voor de orderverzamelaars visueel weer, terwijl de geïntegreerde camera eventuele streepjescodes detecteert en verifieert. Het systeem zorgt voor de navigatie in het magazijn en begeleidt de orderverzamelaar nauwkeurig en efficiënt naar de magazijnlocatie. Hierdoor kan het orderverzamelen  zeer intuïtief en praktisch foutloos verlopen. KiSoft Vision berekent in combinatie met KiSoft Packmaster de best mogelijke manier om een lading op te bouwen, rekening houdend met criteria zoals artikelcategorie, stabiliteit en stapeleigenschappen. Het systeem geeft de exacte locatie van het artikel op de ladingsdrager aan, waarna de medewerker het artikel plaatst en de actie bevestigt.

Open shuttle: De volgende fase in de evolutie

De vrij bewegende open shuttles bestrijken complexe transportwegen in het magazijn en kunnen alle transporttaken snel en flexibel verwerken. De open shuttles bewegen volledig autonoom, zonder optische of fysieke hulpmiddelen. Als alternatief voor een klassiek transportbandsysteem zijn de open shuttles een flexibele en ruimtebesparende optie. In de levensmiddelen detailhandel zijn open shuttles bijzonder bedreven in het afhandelen van pallets. Open shuttles transporteren ofwel pallets van de goederenontvangst zone naar verschillende andere magazijngebieden, ofwel brengen bronpallets naar de Pick-it-Easy Move-werkstations. Bij de laatste optie transporteren de open shuttles de pallets ofwel rechtstreeks van de goederenontvangstzone ofwel van de hoogbouwstellingen voor pallets naar de werkstations. Bovendien halen de open shuttles de pallets ook volledig autonoom op.

Flexibel orderverzamelen van bakken: Veelzijdig en allesomvattend voor het hele assortiment

Volledige flexibiliteit, hoge prestaties

Intelligent gebruik van automatisering bij de toepassing van innovatieve technologieën en systemen heeft een naam: Flexibel orderverzamelen van bakken. Met dit systeemconcept presenteert KNAPP de nieuwste generatie orderverzamelsystemen voor de levensmiddelen detailhandel. Deze systemen zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar flexibiliteit in orderstructuren, verpakkingen en winkelvriendelijke leveringen. Een belangrijke succesfactor is het gebruik van de juiste mate van automatisering. Deze aanpasbare oplossing kan flexibel inspelen op alle eisen in de levensmiddelen detailhandel. Wisselende ordervolumes zijn geen probleem voor een oplossing die zowel aanpasbaar als schaalbaar is. Het flexibel verzamelen van bakken biedt dezelfde prestaties als een automatische oplossing, maar dan voor veel minder geld.

Flexibele combinatie voor alle artikelgroepen

De belangrijkste technologieën die worden gebruikt bij het flexibel verzamelen van bakken, zijn de ergonomische werkstations, Pick-it-Easy Tray en Pick-it-Easy Move.

Het Pick-it-Easy Tray-werkstation kan artikelen met een lage, middelhoge of hoge omloopsnelheid verwerken. Samen met de OSR Shuttle™ biedt Pick-it-Easy Tray de perfecte combinatie van dynamische opslagtechnologie en ergonomisch orderverzamelen. KiSoft Pack Master, de software voor het berekenen van de stapelindeling, begeleidt medewerkers bij de verwerking van orders en berekent de ideale stapelpatroon. Pick-it-Easy Move is voornamelijk ontworpen voor het verwerken van artikelen met een hoge omloopsnelheid in de levensmiddelen detailhandel. De artikelen worden rechtstreeks van de inkomende pallet naar de laadeenheid (pallet, rolcontainer) voor het order verzamelt. Er worden tijd en kosten bespaard die gewoonlijk gepaard gaan met depalletiseren, uitsplitsen en opslaan. De bronpallets worden geleverd vanuit de hoogbouwstellingen. Dit kan een handmatig proces zijn, afgehandeld door een klassiek pallet transportsysteem, of door de automatisch geleide open shuttles.

FAST-picking: Het hoogwaardige recept voor het volledige artikelgamma

Op basis van de  low complexity warehouse -filosofiegelooft KNAPP in een verstandige mate van automatisering om optimale flexibiliteit en maximale winstgevendheid te garanderen. Met het FAST-orderverzamelsysteem (Fully Automated Standard Tray) biedt KNAPP een modulair systeem voor het automatisch en hoogwaardig orderverzamelen van standaard ladingseenheden. De OSR Shuttle™ en nieuw ontwikkelde depalletiserings- en palletiseringssystemen vormen het hart van de oplossing.

Automatiseringsoplossingen voor verse levensmiddelen

Met name bij verse levensmiddelen zijn er een groot aantal standaard ladingseenheden, die perfect geschikt zijn voor automatisering. Volle pallets komen aan in het magazijn en doorlopen vervolgens een speciale opsplitsingsprocedure, om ladingsseenheden te vormen die aan de winkels worden geleverd. Alle resterende artikelen van deze procedure worden automatisch gedepalletiseerd samen met andere bakken, kratten en kartonnen dozen, en gebufferd in een hogesnelheidsbuffersysteem: de OSR Shuttle™. Aparte trays en een nieuw ontwikkeld wassysteem zorgen voor een zeer propere werking en een praktisch vuilvrije afhandeling. De ladingseenheden die klaar zijn voor uitgaande leveringen, worden in de ideale volgorde uit het krachtige en energie-efficiënte buffersysteem gehaald voordat ze naar de stapelaar  worden getransporteerd. De palletiseringscriteria kunnen flexibel worden geconfigureerd om een constante kwaliteit en een 100 % foutvrije levering te garanderen.

E-Grocer: Het recept voor de nieuwe gastronomische keuken

De online levensmiddelen detailhandel groeit snel. Het E-Grocer-systeem is speciaal voor deze sector ontwikkeld. KNAPP combineert haar kennis op het gebied van het orderveramelen van kleine hoeveelheden met de speciale eisen van e-commerce. De onlinehandel stelt ons voor tal van uitdagingen op het gebied van orderverzamelen. Het aanbod aan goederen is enorm en wordt in verschillende temperatuurzones opgeslagen. Zware artikelen moeten één voor één worden verzameld. De doorlooptijden van het order moeten zo laag mogelijk worden gehouden, met een perfecte volgordebepaling en er moet worden voldaan aan de hygiënische eisen. E-Grocer verkort de orderverzameltijden drastisch. Dit resulteert in minimale orderdoorlooptijden en geoptimaliseerde verzendvolumes. Deze oplossing biedt een uitstekende kosten-batenverhouding met de perfecte combinatie van manuele en geautomatiseerde processen.

Bewezen technologieën gemengd met innovatie

De manier waarop E-Grocer de online levensmiddelen detailhandel benadert, omvat een geoptimaliseerde combinatie van bewezen technologieën en innovatieve ontwikkelingen. Artikelen met een hoge omloopsnelheid worden direct van de pallet naar de boodschappentas gepickt met behulp van KiSoft Voice of KiSoft Vision. Artikelen met een middelmatige of lage omloopsnelheid worden in de OSR Shuttle™ opgeslagen en ergonomisch verzamelt volgens het goederen-naar-persoon-principe bij een Pick-it-Easy-werkstation. Na het orderverzamelen wordt de transportbak opgeslagen in een volledig geautomatiseerde verzendbuffer, de OSR Shuttle™. Op het juiste moment worden de transportbakken in de optimale volgorde (vertrektijd van route en omgekeerde vrachtwagenbelading) getransporteerd voor automatische stapeling op een pallet.

Reusables Management Solution (RMS): Waarde toevoegen met herbruikbare producten

Met RMS maakt KNAPP de cirkel rond voor de levensmiddelen detailhandel, een duurzame oplossing voor leeggoedbeheer. Het RMS-systeem voor herbruikbare flessen, bakken en kisten zorgt er ook voor dat de opeen volgende processen op het verkooppunt zeer efficiënt zijn en minder middelen vereisen. Met behulp van verschillende concepten, die qua automatiseringsniveau van elkaar verschillen, kan leeggoed worden beheerd.

Automatische en hoogwaardige sortering van verschillende soorten kratten

Deze speciale oplossing voor verschillende standaardkratten richt zich op automatische afhandeling en sortering. De portfolio omvat o.a. het automatisch openen en sluiten van opvouwbare kratten, automatisch palletiseren en depalletiseren, het wassen van kratten met behulp van een geïntegreerd wassysteem.

Automatisch sorteren van individuele flessen

Ook voor bottelaars en brouwerijen biedt KNAPP de ideale sorteeroplossing. Gesorteerd leeggoed is vooral belangrijk voor de bottelaars. Automatische pallet- en krattenbehandeling en de integratie van flessen sorteerrobots zijn allemaal standaard.

Statiegeld- en krattenbeheer

KiSoft RCS (Reusables Control System) biedt niet alleen een snel en accuraat crediteringssysteem voor statiegeld, maar zorgt ook voor transparantie in de verwerking van leeggoed, van het ontvangen van leeggoed tot het teruggeven van leeggoed aan de fabrikant.