DSV en KNAPP realiseren samen 60.000 m2 geautomatiseerd magazijn

Gepubliceerd op
4 minuten leestijd

Om verdere groei te kunnen realiseren én de regie over de supply chain weer helemaal in eigen handen te nemen, heeft New Balance de stap gezet om samen met DSV Solutions de gehele EMEA supply chain in Venlo te centraliseren. Maar het centraliseren van grote volumes op één plaats vraagt om goede automatisering en daar komt de expertise van KNAPP van pas. Remco Innemee, Senior Director DSV Solutions South-East en eindverantwoordelijke voor onder andere het distributiecentrum Venlo, vertelt over het omvangrijke en complexe traject, waarbij KNAPP en DSV Solutions ruim twee jaar geleden de handen ineensloegen om samen 60.000 m2 geautomatiseerd OSR ShuttleTM EVO magazijn met GtP-werkplekken,conveyors en outboundsorter in Venlo te realiseren.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Een KNAP(P) team
Remco was van begin tot eind nauw betrokken bij het project. “Een dergelijk complex project gaat niet over één nacht ijs. Ruim twee jaar geleden zij we gestart met een tender, waarbij we eigenlijk direct een goed gevoel hadden bij KNAPP”, vertelt Remco. “De combinatie van prijs, de goede geautomatiseerde oplossingen en het concept van KNAPP tezamen met de prettige begeleiding in het voortraject, hebben ons na een zorgvuldige afweging doen besluiten dit samen met KNAPP te realiseren. Na een lange aanloop is de verbouwing in mei 2019 gestart en was afgelopen november de uiteindelijke oplevering. “We zijn een goed team, mede omdat onze manier van denken en onze bedrijfsculturen erg op elkaar lijken; professioneel, scherp en snel acterend.” Voor zo een intensief traject is het belangrijk dat je elkaar goed begrijpt. In deze orde van grootte is dit wel één van de betere projecten die we hebben gedraaid.

KNAPP OSR Shuttle Evo-technologie
De omnichannel-oplossing voor New Balance bestaat uit een geautomatiseerd magazijnsysteem op basis van OSR Shuttle Evo-technologie, dat dient voor de verwerking van bestellingen die in winkels en online worden gedaan.  “De veranderende ordermix met toenemende volumes aan de e-commerce zijde, maakt dat we altijd scherp moeten blijven op het systeem”, vertelt Remco. Het shuttlesysteem brengt de benodigde artikelen naar de medewerkers op het pickstation, die vervolgens de klantorders volgens het goederen-naar-persoon-principe uitvoeren. De werkstations van de Pick-it-Easy serie zijn ergonomisch ontworpen, waarbij elke werkplek toegang heeft tot elk artikel in het magazijn. Op de servicestations worden de afzonderlijke specifieke klantenorders verwerkt, voordat de verzenddozen automatisch voor levering worden gesloten en gelabeld om zo de snelste weg naar de ontvangers af teleggen. “We zijn nu zes weken live en ik had niet verwacht dat we nu al zo ver zouden zijn. Uiteraard blijven we optimaliseren, maar de goede voorbereiding en uitgebreide testing hebben ervoor gezorgd dat de oplevering perfect verliep.”

Duurzaamheid
Met deze nieuwe technologie maakt DSV ook stappen in duurzaamheid. Het verpakken gebeurt volledig in recyclebaar karton. Maar vooral op het gebied van in- en verpakken dragen de nieuwe volledig geautomatiseerde machines hun steentje bij. “We hebben gekeken naar hoe we zo min mogelijk lucht in een verpakking kunnen vervoeren. De nieuwe machines meten exact de ruimte van het product, waarna de dozen nauwkeurig gesloten worden”, vertelt Remco.

Uitdagingen voor 2022
Er komt langzaamaan weer een beetje regelmaat. Het is voor iedereen een hectische en spannende periode geweest. Daarnaast komt er ook steeds meer controle over en vertrouwen in het systeem. Ondanks het feit dat alles volledig geautomatiseerd is, blijft het menselijke aspect ook belangrijk. De uitdaging is nu dat we goed leren omgaan met het systeem, met de focus op het goed balanceren en loslaten van de diverse ordergroottes.  “Dat het systeem werkt geloven we wel, voor nu is het belangrijk dat we leren om de diverse orders gebalanceerd aan te bieden, om vervolgens alles gefaseerd samen te laten komen in de outbound.” 2022 staat dus volledig in het teken van het leren omgaan met het nieuwe systeem en van hieruit te leren en verder te groeien.

Trots
We doen niet elke week projecten zoals deze en als het dan ook nog zo soepel verloopt, moet het eigenlijk gevierd worden. “Helaas hebben wij vanwege de Covid-19 situatie nog niet de mogelijkheid gehad om samen dit succes te vieren. Ik ben van mening dat we dit niet stilletjes voorbij mogen laten gaan, wordt zeker vervolgd. We mogen trots zijn op wat we samen hebben neergezet in ruim twee jaar,” aldus Remco.

4 minuten leestijd
Silvia Vreuls

Delen