Een winnende strategie: Moneyball voor supply chains

Gepubliceerd op in Logistiek van de toekomst, Technologie
2.5 minuten leestijd

“In 1977 publiceerde Bill James een handboek waarin de empirische analyse van honkbal werd gecodificeerd. Tijdens het honkbalseizoen in 2002 gebruikte coach Billy Beane van de Oakland A’s een aantal concepten uit dit boek om een team samen te stellen dat beter presteerde dan het eigenlijk waard was. De revolutie op het gebied van sportgegevens was hiermee van start gegaan.”

— MIT Management Executive Education, Moneyball for Business

Vrijwel iedereen kent dit verhaal dankzij een bestseller en de film die meerdere Oscar-nominaties kreeg. Een nieuwe data-driven aanpak, waarmee een honkbalteam werd opgebouwd, leidde tot een record aan opeenvolgende overwinningen in de Major League Baseball en winst in de World Series (het officieuze wereldkampioenschap honkbal voor clubteams).

Billy Beane zei ooit: “Je kunt niet hetzelfde doen op dezelfde manier en toch langdurig succes hebben.” De revolutie op het gebied van sportgegevens heeft de sport letterlijk veranderd.

De toepassing van Moneyball-principes op digitale supply chains is ook een echte ‘gamechanger’. Hoe kunt u Moneyball toepassen op uw eigen supply chain? Zoals Billy al zei: “We moeten anders leren denken. Het doel is niet om spelers te kopen. Het doel is om overwinningen te kopen.”

Net zoals een aantal goede spelers bij elkaar niet per se winst oplevert, zo levert alleen mechanisering in uw magazijn ook geen succes op. U hebt uitgebreide supply-chainsoftware nodig die mensen en technologieën met elkaar verbindt en intelligente processen creëert.

Intelligente software verbindt mensen, processen, goederen en magazijntechnologie.

“Je onderzoekt het probleem niet eens.” — Billy Beane

Alleen gegevens is niet genoeg. U hebt supply-chainanalyses nodig die onderbouwing kunnen bieden bij de besluitvorming op ieder gebied:

 • Mensen
 • Goederen
 • Locaties
 • Processen
 • Machines

Onze intelligente intralogistieke software koppelt bedrijfsprocessen aan magazijntechnologie voor een efficiënte en effectieve werking, van het warehouse control system (WCS) tot en met de besturingssystemen van de machines. Deze software is speciaal ontwikkeld voor onze flexibele en aanpasbare magazijnhardware die is aangesloten op een netwerk. We noemen dit ingebouwd in plaats van vastgeschroefd. Zodoende werken onze hardware en software naadloos samen en haalt u het maximale uit uw supply chain.

Deze gecombineerde benadering van hardware en software leidt tot slimmere, snellere en betere fulfillment omdat we profiteren van:

 • Minder interfaces
 • Gestroomlijnde communicatie
 • Ingebouwde gegevensverwerving en -verzameling
 • Software die in realtime de ’taal van de machine spreekt’
 • Functionele, modulaire bouwstenen voor hardware en software

Onze intelligente software verzamelt niet alleen gegevens, maar analyseert en vergelijkt ze ook, en gebruikt ze vervolgens om procesverbeteringen door te voeren die:

 • Activiteiten stroomlijnen;
 • Daadwerkelijk een concurrentievoordeel opbouwen; en
 • Een waardeketen voor vandaag en morgen creëren.

Onze software voorspelt en structureert gegevens, zodat u de juiste beslissingen op het juiste moment kunt nemen en u uw supply chain ten volle kunt benutten. U kunt:

 • Gegevens contextualiseren om relevante analyses uit te voeren;
 • Gegevens verzamelen en ze toegankelijk maken voor de mensen die erover moeten beslissen;
 • Gebruikmaken van voorspellende modellen om problemen op te lossen op het gebied van winstgevendheid, werk, SLA’s en meer.

Billy Beane zei ooit: “Luister niet al te goed naar mensen die een emotionele band hebben met de status quo.” Als u kiest voor een data-driven supply chain, dan zegt u nee tegen de status quo. U zegt nee tegen silo’s. U zegt nee tegen inefficiënte activiteiten. U zegt nee tegen beslissingen op basis van onderbuikgevoelens.

Ga op zoek naar een holistische, cloudgebaseerde logistieke oplossing.

Een holistische benadering van intralogistiek betekent distributie van kennis en het samenvoegen van gegevens, zodat u uw intralogistieke systeem op elk moment optimaal kunt laten presteren. Op het gebied van fulfillment is intralogistiek de kunst van het organiseren en optimaliseren van de goederen- en informatiestroom, van inkomende naar uitgaande goederen. We leven in een tijd waarin bestellingen op dezelfde dag moeten worden geleverd, waar dan ook ter wereld. Detailhandelaren hebben daarom behoefte aan perfect georganiseerde fulfillment.

Onze intelligente software doet dit allemaal en nog veel meer. Binnen enkele milliseconden worden er beslissingen genomen op basis van een enorme database – ofwel voorspellende, real time fulfillment. Dankzij onze software kunt u profiteren van state-of-the-art tools:

 • Kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning
 • Computer vision
 • AI-robotica
 • Het Internet der dingen / IoT
 • Cloud-architecturen

Met slimme software kunt u uw beschikbare middelen intelligenter gebruiken.

Van afzonderlijke actuatoren en sensoren tot complete waardeketens – allemaal te vinden in één portfolio vol modulaire softwareoplossingen, waarmee we toegevoegde waarde kunnen creëren bij de digitalisering van uw logistieke processen.

Dankzij onze software kunt u uw beschikbare middelen intelligenter te gebruiken door:

 • Rekening te houden met alle middelen in een omgeving waarin factoren voortdurend veranderen;
 • Gebruik te maken van machine learning om activiteiten systematisch te verbeteren;
 • Alle middelen perfect op elkaar af te stemmen om knelpunten en overcapaciteit te elimineren;
 • Prioriteit te geven aan onderhoudstaken om downtime tot een minimum te beperken.

“Als je bestaande processen onder de loep neemt, vind je gegarandeerd manieren waarop je dingen veel beter kunt doen dan ze nu worden gedaan.” – Billy Beane

Neem nooit genoegen met de bestaande situatie. Als het op de supply chain aankomt, denk dan verder dan logistiek. Zoek naar manieren waarop u uw supply chain kunt inzetten om uw klanten te geven waar ze om vragen. Creëer een waardeketen die de resultaten oplevert waar uw klanten en uw bedrijf gelukkig van worden.

De intelligente intralogistieke software van KNAPP vormt een dynamisch netwerk met informatie, mensen, goederen, grondstoffen, locaties en processen. Dit netwerk is veilig en volledig geïntegreerd, en helpt u bij logistieke uitdagingen zodat u het grotere geheel kunt blijven bekijken. U ziet het meteen als de wensen van uw klanten veranderen, bijvoorbeeld als zij snellere leveringen of meer keuzemogelijkheden willen.

Billy zei al: “We moeten alle gegevens en informatie gebruiken, en hopelijk kunnen we daardoor onze spelers nauwkeurig beoordelen. Dat is onze basis.” Gegevens vormen ook de basis van de moderne logistiek. U kunt er warehouse excellence mee bereiken in een complexere operationele omgeving en de toekomstige automatisering volledig benutten om snelheid, kwaliteit en efficiëntie te verhogen.

Het coronavirus is een wake-up call voor supply chain management. Als essentiële informatie niet in alle magazijnen beschikbaar of toegankelijk is, wordt de bevoorrading verstoord en kan de opvolging ongecoördineerd verlopen. Dat hebben we voldoende gezien tijdens de COVID-19-pandemie. Als bedrijven echter vóór een potentiële verstoring over de juiste informatie beschikken, kunnen ze zich snel aanpassen en problemen voorkomen.

Om de kosten te drukken, de winst te maximaliseren en te groeien, moeten retailers zichzelf opnieuw uitvinden. Ze kunnen het anders niet volhouden op de lange termijn.

2.5 minuten leestijd
Kathleen Spalding
Marketing Manager, KNAPP North America

Delen

Extra informatie

Onze intelligente intralogistieke software koppelt bedrijfsprocessen aan magazijntechnologie voor een efficiënte en effectieve werking, van het warehouse control system (WCS) tot en met de besturingssystemen van de machines.