ICI PARIS XL samen met KNAPP future proof

Gepubliceerd op in Industry
4 minuten leestijd

Een groeiende online markt, waarin een snelle verzending en het personaliseren van orders steeds belangrijker wordt. Patrick Willems, Supply Chain Manager binnen het 20,000 vierkante meter tellende distributiecentrum van ICI Paris XL in Vilvoorde bespreekt de functionering van het KNAPP OSR-systeem en de komende uitdagingen binnen de thema’s duurzaamheid, robotisering en het bewaken van de productiviteit. Vanuit het DC worden de 290 winkels in de Benelux beleverd en vertrekken ook de online-bestellingen naar België en Nederland.

KNAPP OSR-systeem
Het KNAPP OSR ShuttleTM -systeem is sinds 2017 actief binnen het distributiecentrum. Het systeem werkt in combinatie met een pick-to-light systeem dat de fast-moving producten verwerkt. Bij de aanschaffing van het OSR-systeem had de beauty-gigant productiviteitsproblemen bij het verwerken van slow- en medium-moving producten. ‘’Typisch binnen deze omgeving maakten wij gebruik van legbordstellingen, wat maakte dat onze werknemers erg veel afstand moesten afleggen om orders te picken en er makkelijk fouten gemaakt konden worden. Dat is sterk verbeterd met het OSR ShuttleTM -systeem’’. vertelt Patrick Willems.

De OSR ShuttleTM telt vier gangen met 20 levels. De 80 shuttles staan d.m.v. een conveyorloop in verbinding met de vier ergnomische Pick-itEasy werkplekken. Hierdoor kunnen alle producten in opslag direct aangeboden worden aan alle werkposten waardoor de orders volledig binnen éénzelfde werkpost kunnen worden afgehandeld. Door het toepassen van lichtbarrieres op de doellocaties, pick/drop-by-light en het tonen van een foto van het artikel op het touch screen wordt een hoge kwaliteit gegarandeerd. Deze configuratie levert een piekperformantie van om en bij de 2.750 orderlijnen per uur.

In totaal zijn er een 26.000 -tal opslaglocaties voor bakken van 600x400x220 met de mogelijkheid tot ¼ onderverdelingen. Deze bakken worden 3-diep opgeslagen in de rekken waardoor een hoge opslagdensiteit wordt bereikt. De vrije hoogte binnen in het gebouw is 7,5 meter.

Patrick was betrokken bij het implementeren van het KNAPP OSR ShuttleTM -systeem. ‘’KNAPP had tijdens het marktonderzoek de best passende oplossing voor ons. Wij keken daarbij naar prijs, kwaliteit en productiviteit en kozen het OSR-systeem van KNAPP uit een drietal opties.’’

Uitdagingen in 2021
Het e-commerce verhaal is een blijver. Het distributiecentrum verwacht een groei van online- bestellingen met Black Friday en de eindejaarsperiode.  ‘’Deze pieken in het jaar worden elk jaar groter. We moeten dan onze capaciteit bijna vertienvoudigen.”

Het bedrijf breidt de capaciteit in de tijd uit met een nachtploeg die o.a. het OSR-systeem 24/7 actief houdt. ‘’Het KNAPP OSR-systeem heeft sinds de installatie in 2017, gewerkt zoals verwacht’’ vertelt hij. Om het DC de komende jaren future-proof  te laten werken, werkt ICI PARIS XL aan een logistiek masterplan.

Duurzaamheid
De kwestie rondom het behouden en bewaken van de duurzaamheid van de logistieke processen binnen het distributie centrum is een belangrijk vraagstuk voor Ici Paris XL. A.S. Watson, de groep achter ICI PARIS XL, heeft een ambitieuze doelstelling voor 2030. Het moederbedrijf stelt dat tegen 2030 de CO2-uitstoot van het distributiecentrum in Vilvoorde met 40% moet verminderen.  ‘’We nemen verschillende initiatieven om duurzamer te worden. Zoals o.a. het volledig vullen van de trucks, het gebruiken van licht verpakkingsmateriaal, en het aanbrengen van LED-verlichting in het DC.’’

Ook het invoeren van energie-neutrale city logistics leveringsmethoden wordt daarbij bekeken. ‘’Waar je vroeger kost, service en kwaliteit had komt er nu ook het duurzaamheidsaspect bij. Daarnaast denk ik ook dat de consument vanuit een duurzaamheidsperspectief meer zal willen betalen voor een bestelling vanuit de e-shop’’. ‘’ ICI PARIS XL denkt hierbij ook na over een ‘choose your day’- verzendingsmethode. De consument kiest daarbij op welke dag de bestelling geleverd moet worden.‘’ Dit geeft ons weer extra mogelijkheden om het transport te optimaliseren’’

Meer dan een product.
Een verdere uitdaging binnen het distributiecentrum is het personaliseren van klantorders. Zo kunnen consumenten binnenkort kiezen uit een ruim assortiment van staaltjes. De consument kan verder ook kiezen voor gepersonaliseerde berichtjes en linten bij elke bestelling.

Klaar voor de toekomst
Dat de beauty-gigant future-proof moet zijn staat voorop. De COVID-19 pandemie heeft de druk op het distributiecentrum en het OSR-systeem vergroot door een belangrijke groei van het e-commerce gedeelte. ‘’COVID-19 heeft een enorme boost gegeven aan e-commerce, zodanig dat onze e-shop de grootste winkel is van ICI PARIS XL ’’. De groei die we in de e-commerce verwacht hadden, is er nu versneld gekomen.’’

Afsluiting
Er zijn dus voldoende interessante uitdagingen voor het supply chain team van Ici Paris XL.  ‘’Waarschijnlijk is dit precies het goede moment binnen deze groeiende markt om met automatiseringvraagstukken aan de slag te gaan. Sinds de invoering van het KNAPP OSR-systeem zijn wij minder foutgevoelig en productiever geworden en dit trekken we graag door in de rest van het DC’’.

4 minuten leestijd
Katharina Windhaber
Brand Communications
Fashion Solutions

Delen